Η εποχή μετά την πανδημία είναι σαφώς διαφορετική, με διαρκείς, αλλεπάλληλες και σύνθετες προκλήσεις. Η υψηλή ανταγωνιστικότητα – που έτσι ή αλλιώς υπάρχει στις μέρες μας – σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, την αναδιανομή ρόλων σε παγκόσμιο επίπεδο και την προσαρμογή της παγκοσμιοποίησης τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά εργασίας, αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το επιχειρείν σήμερα.
Σε αυτά έχει προστεθεί και η τεχνητή νοημοσύνη που έχει ήδη εισβάλλει ραγδαία. Η φύση της εργασίας αλλάζει διαρκώς, καθώς νέες δεξιότητες και αναδυόμενες θέσεις εργασίας βρίσκονται πλέον σε υψηλή ζήτηση. Αυτή η αλλαγή μοντέλων εργασίας απαιτεί συνεχή εγρήγορση, αλλαγή εταιρικής κουλτούρας και προσαρμογή σε ένα μοντέλο σύγχρονου management.
Σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο στην εποχή του ανταγωνισμού, της τεχνολογίας και των υψηλών προσδοκιών απαιτεί ικανό και καινοτόμο ανθρώπινο δυναμικό.
Ειδικά στη χώρα μας που οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες τόσο σε επίπεδο εταιρειών και οργανισμών όσο και σε επίπεδο Έργων που θα υλοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ανθρώπινο δυναμικό (εύρεση, αξιοποίηση ταλέντων, σωστή επιλογή εργασίας και εργαζόμενου καθώς και μέγιστη αξιοποίηση των προσόντων του κάθε εργαζόμενου) αποτελεί τον πυρήνα της παραγωγικότητας και της επιτυχίας.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι και τα «παραδοσιακά» κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίων αλλάζουν πλέον. Στην εποχή της πρόσβασης στην ανοιχτή πληροφόρηση και στην ελεύθερη γνώση, η ζυγαριά δεν «γέρνει» μόνο στην τεχνογνωσία αλλά και στις αποδεδειγμένες δεξιότητες.
Μέσω της στρατηγικής skills-first καταργούνται στην πράξη οι κοινωνικές ανισότητες, εξισώνονται οι υποψήφιοι στην αγορά εργασίας και διασφαλίζεται η ισότητα και η διαφάνεια στην επιλογή προσώπων με βάση τις δεξιότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους. Είναι πλέον πολύ πιο σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αξιοποιούμε το ταλέντο που κρύβεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον τόπο, την καταγωγή ή το σε ποιο σχολείο φοίτησαν.
Για να αποδώσει, ωστόσο, μια δομημένη στρατηγική προσέλκυσης κι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικό να έχει στον πυρήνα της τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία.
Είναι σημαντικό ότι έχουμε τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε την αγορά εργασίας, να καταρρίψουμε τα εμπόδια και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο, όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Εξάλλου ακόμα και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ο άνθρωπος είναι και θα παραμείνει ρυθμιστής, παράγοντας καινοτομίας κι εξωστρέφειας.
Η συμπερίληψη, δεν είναι πλέον ένα “nice to have” χαρακτηριστικό μιας επιχείρησης, αλλά η συνθήκη που θα της εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον και θα την κάνει να ξεχωρίσει ως εργοδότης επιλογής – και άρα εργοδότης που θα μπορεί να προσελκύσει αλλά και να κρατήσει το ταλέντο που χρειάζεται για να μπορέσει να πετύχει τους επιχειρηματικούς του στόχους,
Έρευνες δείχνουν ότι ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο κάθε εργαζόμενος νιώθει ότι τον ακούν και τον υπολογίζουν συμβάλλει στην αύξηση της ικανοποίησης, της παραγωγικότητας και της αφοσίωσής του, έως και 20%.
Άλλες μελέτες, δείχνουν ότι εταιρείες με αυξημένη διαφορετικότητα και συμπερίληψη αποδίδουν κατά 35% καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους και ότι οι ομάδες με ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά είναι 87% πιο αποτελεσματικές στη λήψη αποφάσεων. Αυτά τα στατιστικά δείχνουν πώς η συμπερίληψη και η ποικιλομορφία οδηγούν όχι μόνο στην κοινωνική βελτίωση, αλλά και σε οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε εταιρείες με αυτές τις στρατηγικές ανέφεραν μεγαλύτερη αφοσίωση και προθυμία να την συστήσουν, δείχνοντας την προστιθέμενη αξία αυτών των πρωτοβουλιών στην παραγωγικότητα και τη συνοχή – πρωτοβουλίες όπως στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα (και όχι γενικά και οριζόντια), προαγωγής της ισότητας στις αμοιβές που έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σύγχρονες στρατηγικές ενισχύουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από διαφάνεια και δέσμευση από τη διοίκηση – γιατί στην «εξίσωση» της εργασίας ρόλο έχουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ηγέτες. Οι ηγέτες του σήμερα επιλέγονται όχι μόνο με βάση τα προσόντα ενός πολύ καλού βιογραφικού αλλά και με βάση τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς και συγκροτημένης προσωπικότητας με ενσυναίσθηση, ομαδικότητα, , όραμα, ευθυκρισία, και πάνω από όλα με σιγουριά και εμπιστοσύνη.
Άλλωστε οι επιτυχημένοι managers σήμερα είναι αυτοί που θα εντοπίσουν και θα αξιοποιήσουν τα προσόντα κάθε εργαζόμενου ώστε να φτάσουν στο μέγιστο της αποτελεσματικότητας και της επιτυχίας.
Το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού, πλέον, σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι μονοδιάστατο, αλλά χτισμένο πάνω σε έναν ιστό από πολιτισμούς, φύλα, εμπειρίες και ταλέντα. Στον χώρο εργασίας του παρόντος και του μέλλοντος, ο καθένας μας έχει κάτι πολύτιμο να προσφέρει, γιατί οι δεξιότητες, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι τα κλειδιά για την επιτυχία. Γιατί πρακτικά, η δυναμική αξιοποίηση των δεξιοτήτων κάθε εργαζόμενου, που ξεκινάει από την επιλογή και διαρκεί σε όλη την πορεία της εμπειρίας του σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό, είναι η κινητήρια δύναμη που απογειώνει την αποτελεσματικότητα και οδηγεί στην επιτυχία.